Deze versie is aangepast voor online gebruik. De originele, vormgegeven versie kan je hier downloaden:
DE LATTE Guido, Houdin of de onbestendigheid van het bezit: Julien Nicolas Houdin, hypotheekbewaarder en drukker; François René Augustin Mallarmé, revolutionair en hypotheekbewaarder; Guillaume Joseph D’Aubremé, hypotheekbewaarder: bijwerking van ‘Hypotheekbewaarders in België : meer dan 200 jaar geschiedenis’, Gent, Skribis, 2019, 279 p.
In 2017 (nr. 1, p. 67) recenseerden wij van deze auteur Hypotheekbewaarders in België: meer dan 200 jaar geschiedenis. De uitgever presenteert de huidige publicatie als ‘een vervolg op Hypotheekbewaarders in België’ (2016) en dat klopt ook ten dele. De publicatie van 2016 wordt geactualiseerd en de lijsten van hypotheekbewaarders en hypotheekbewaringen sinds 1795 worden bijgewerkt. Ruim de helft van het werk besteedt echter aandacht aan drie negentiende-eeuwse hypotheekbewaarders en vooral aan de figuur van Julien Nicolas Houdin, hypotheekbewaarder en drukker.
Houdin werd in 1771 geboren in Blois en zou in het kielzog van de Franse, revolutionaire legers naar onze gewesten komen en er carrière maken. Hij mag gerust als een lokale ‘Talleyrand’ worden beschouwd. Hij overleefde de Franse republiek en Napoleon, het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en de Belgische revolutie. In die zin was hij een typisch vertegenwoordiger van dat ‘opportunistische’ politiek personeel dat succesvol de woelige wateren van 1785 tot 1835 overleefde en steeds bleef fungeren ondanks alle politieke omwentelingen.
Houdin komt in 1795 naar Geraardsbergen als receveur du domaine national en bewoont er de Sint-Adriaansabdij. Zijn vroegtijdig vertrek in 1797 roept vragen op en is tegelijkertijd de voorbode van het bewogen persoonlijke en professionele leven dat Julien Nicolas Houdin gaat leiden. Hij gaat naar Zottegem als ontvanger der registratie, koopt er een deel van de Lierdese kartuis op en mengt zich in het lokale politieke leven. Rond de eeuwwisseling verhuist Houdin naar Gent waar hij als hypotheekbewaarder (1800-1806) en drukker (1806-ca. 1833) actief is. Houdin is zo meer dan 30 jaar actief in Gent en dit boek is dus ook een bescheiden bijdrage tot de Gentse geschiedenis van die tijd. In 1833 verdwijnt Houdin richting Brussel en Schaarbeek. Intussen is hij op persoonlijk en zakelijk vlak steeds verder in de problemen geraakt. Zijn biografie leest dan ook bij tijd en wijle als een Grieks drama met als hoogtepunt het jaar 1852. In dat jaar is Houdin als 81-jarige rentier getuige bij een huwelijk in Schaarbeek, maar daarna verdwijnt hij van de radar. De auteur vond geen spoor van zijn overlijden noch van zijn begrafenis …
Houdin of de onbestendigheid van het bezit is het resultaat van doorgedreven zoekwerk, dat boeiende lectuur opgeleverde over een te weinig gekende periode. Het boek is uitgegeven bij Skribis (https://www.skribis.be/nl) en kan daar besteld worden aan de prijs van € 25.
Georges Vande Winkel
Heirebaan 107
9400 Ninove-Denderwindeke
vande.winkel.georges@gmail.com